Enter your search terms:
Top
 

Ce trebuie să știi in caz că versi accidental lichide pe Macbook

 

Unul din motivele pentru care o bună parte din clientii nostrii ne trec pragul este datorat defectării echipamentelor in urma contactului cu lichide.

 Ce trebuie facut in cazul in care sa varsat lichid pe laptop?

1.Laptopul trebuie stins imediat,deconectat de la sursa de alimentare externa(alimentator) si daca este posibil deconectata si bateria.

2.In functie de zona in care a fost varsat lichidul se recomanda inclinarea laptopului pentru a facilita scurgerea spre exterior a lichidului.

3.Tamponarea usoara cu lavete/servetele uscate a zonei afectate.

4.Pastrarea laptopului la o temperatura cuprinsa intre  25-45 Grade si eventual asezarea lui intr-un recipient cu orez/cereale pentru a facilita uscarea rapida.

5.Contactarea unui service specializat pentru o curatare/reparatie.

*cu cat laptopul este deschis si curatat mai repede cu atat costurile de reparatie sunt mai mici iar sansele de resuscitare sunt mai mari.

Ce se intampla defapt ? Ce riscuri exista?

1.De la Chimie stim ca Apa in combinatie cu diferite saruri este un lichid care are proprietati conductoare de electricitate,exista si un proces numit Electroliza in care este folosita Apa+Curentul electric. La un nivel ceva mai mic se intampla lucrurile si in electronica,traseele electronice ale placilor de baza fiind fabricate din cupru in combinatie cu Apa+Curent electric reusesc sa se corodeze si chiar sa dispara de pe suprafata placiilor de baza.

2.Cele mai sensibile componente si ireparabile de cele mai multe ori sunt Tastatura si Displayul. Tastatura avand la baza o folie cu depunere de carbune este extrem de sensibila la lichide pe cand Displayul chiar daca nu este neparat distrus este irecuperabil fiind un element electronic+optic de cele mai multe ori imposibil de reparat.

3.Printre riscurile evidente (placa de baza/display/tastatura irecuperabila) ar mai fi de notat riscul de a pierde informatiile stocate pe SSD/HDD,fiind elemente electronice sunt supuse la aceleasi reactii chimice.

Ce solutii exista?

1.De cele mai multe ori stropirea accidentala provoaca daune minore si usor reparabile,cum ar fi tastatura/trackpad defect,conectori defecti Magsafe/USB/Audio, nu tot acelasi lucru se intampla in cazul in care se varsa lichid intr-o cantitate considerabila 100ml+ .

2.In cazul in care este mai mult decat o stropire accidentala,lichidul patrunde spre interiorul laptopului ajungand la placa de baza,din fericire exista solutii pentru remedierea acestui gen de probleme:curatare la ultrasunete,inspectie optica,inspectie si testare electronica.